Despre somn și importanța lui


Somnul este important pentru sănătatea fizică și psihică, performanța de la muncă și chiar siguranța personală. Ai observat că atunci când pierzi o noapte ești defocusat și te resimți câteva zile? Avem nevoie de cel puțin încă 2 zile în care dormim minim 8 ore ca să recuperăm o singură noapte pierdută.


Studiile arată că avem nevoie de cel puțin 7-8 ore de somn pe noapte ca să funcționăm la nivel optim atât fizic cât și psihic.


De ce este somnul atât de important? 


Ne petrecem o treime din viață dormind sau încercând să dormim. Există un motiv bun pentru asta: îmbunătățirea și susținerea sistemului nostru imunitar, pentru ca acesta să aibă resursele necesare ca să apere organismu.  


Dacă dormim bine, atât memoria cât și circulația arterială se vor îmbunătăți. Somnul controlează și menține nivelul de glucoză din organism și reglează apetitul, favorizând chiar și pierderea greutății în exces. 


În timpul somnului funcțiile corpului încetinesc. Corpurile noastre elimină tensiunea și toxinele adunate în timpul zilei și se refac pregătindu-se pentru a doua zi.


Indiferent de cât de adânc dormim creierele noastre rămân active. Acestea analizează evenimentele din ziua precedentă, adăugându-le în memorie și având grijă să supravegheze procesele corpului care ne ajută să ne vindecăm și să ne regenrăm în timpul somnului. 


Gândește-te la somn ca la încărcarea unei baterii. E asemănător cu felul în care îți lași peste noapte telefonul la încărcat.


Am vorbit despre efectele pozitive ale somnului, acum să vorbim și despre efectele negative ale lipsei de somn. 


Dacă dormi prost sau deloc vei fi obosit toată ziua, vei suferi de dureri de cap, pierderi de memorie și nu te vei putea concentra la fel de bine. Dacă îți faci un obicei din a pierde nopțile poți suferi de probleme mai grave: depresie, anxietate, sau chiar probleme cu inima. 


Lipsa de somn ne poate afecta și relațiile interumane. Când nu dormim suficient nu ne mai putem concentra, ne pierdem răbdarea mult mai repede și devenim indiferenți în interacțiunea cu ceilalți, investind cât mai puțină energie cu putință. 


Ne-am obișnuit să sacrificăm somnul în favoarea altor activități, crezând că nu e chiar atât de important.

 

Dar un somn odihnitor ne menține sănătoși atât fizic cât și mintal,așa că dă-i corpului tău somnul de care are nevoie! 


Citește mai multe despre cum să iți creezi o rutină de somn pe platforma Hey, Be Well!

Urmărește-ne

 
 
 

Alătură-te unei comunități de oameni pasionați de un stil de viață sănătos!

>